• urbantorrent.com
 • Organisatie

  De 'Helena' valt onder de hoede van Stichting Het Rotterdamse Zeilschip. Doel van deze stichting is het behoud van historische Rotterdamse schepen, voor een zo breed mogelijk publiek. Het eerste project van de stichting was de restauratie van de driemastschoener 'Oosterschelde'. Deze laatste originele Nederlandse driemaster is van 1988-1992 onder supervisie van drie maritieme musea gerestaureerd. De stichting maakte de restauratie mogelijk door de werving van fondsen. Het grootste deel van de kosten werd betaald door het Rotterdamse bedrijfsleven, lokale en landelijke overheden en vele particuliere ondersteuners. Op 21 augustus 1992 stelde HKH Prinses Margriet het schip weer in bedrijf.
  In 1999 volgde de restauratie van de uit 1875 stammende stevenaak 'Helena'. Ook nu weer werden zeer hoge eisen aan de restauratie gesteld. Niet alleen werd de 'Helena' minitieus in oorspronkelijke staat hersteld, maar daarbij werd ook gebruik gemaakt van oude technieken. Zo werd al het ijzerwerk gesmeed en geklonken. Na jaren van hard werken kwam de 'Helena' in 2003 weer in de vaart.
  Beide schepen zijn nu geklasseerd en geregistreerd als monument met grote cultuurhistorische waarde. De stichting krijgt echter geen subsidie voor het onderhoud van de schepen. Daarom worden de schepen ingezet voor vaartochten met betalende gasten, bedrijven en instellingen en voor sociaal getinte projecten met bijzondere doelgroepen. De schepen zijn elk ondergebracht in een BV. De stichting is enig aandeelhouder van beide ondernemingen en heeft geen winstoogmerk.
  Voor meer informatie over de stichting kunt u terecht op de website: www.hetrotterdamsezeilschip.nl
   
  COMITÉ VAN AANBEVELING
  Prof. dr. G.W. Hulsman - Consul der Nederlanden in Duisburg
  Jonkheer H.J.M. van der Wyck - Voorzitter Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, CBRB
  Ir. H.G. Pols
  Mr. I.W. Opstelten - Burgemeester van Rotterdam
  Mw. mr. Th. Hacksteiner - Secretaris-generaal Internationale Vereniging het Rijnschepenregister, IVR
  Mr. D.A.H van Iterson - Consul-generaal der Nederlanden in Los Angeles, USA
   
  HOOFDSPONSORS
  AKD Prinsen van Wijmen
  CBRB
  Croon Elektrotechniek
  De Koning Straal en Schilderwerken
  De Rotterdamsche Communicatie Compagnie
  Deutz
  ECT
  Heinen & Hopman Rotterdam
  Bosch Rexroth
  IT Independent
  Koninklijke De Kuyper
  Koninklijke Nedlloyd
  Mammoet
  NMC
  SHV Holding
  Stichting Dijkverzwaring
  Struik & Hamerslag
  Van der Giessen-de Noord